Najbitnije je da sklekove pravilno radite
NAJBITNIJE JE DA SKLEKOVE PRAVILNO RADITEFOTO: PROFIMEDIA

1. Osećala se energičnije

Kristen je ujutru obično bila ošamućena, međutim, onih dana kada je pre jutarnje kafe prvo uradila sklekove, osećala se mnogo poletnije i energučnije.

“To je nešto što će se i vama dogoditi odlučite li se za ovaj izazov na dnevnoj bazi. Vežbanje povećava otkucaje srce, brzinu disanja i telesnu temperaturu, što sve doprinosi tome da se osećate energičnije”, kaže Džesika Metjus, viša savetnica za fitnes i zdravlje.

” Čak i nekoliko minuta vežbanja može vam smanjiti anksioznost i stres, i dovesti do povećanja raspoloženja”, dodaje.

2. Definicija tela će vam se malo poboljšati

Iako nakon mesec dana vežbanja nećete imati ruke kao Švarceneger, malo poboljšanje definicije će biti primetno. Prema Metjusovoj, verovatnost da ćete nakon mjesec dana videti promenu kao rezultat vežbe varira od osobe do osobe.

3. Telo će vam ojačati

Jačanje ruku i grudnog koša prvo je što se povezuje sa sklekovima, međutim, ukoliko ih radite ispravno, čitavo telo će imati koristi.

“Ljudi često ne shvataju da su sklekovi izvrsna vežba za čitavo tijelo”, dodala je savetnica

4. Što više vežbate, to će vam biti lakše

Kristen kaže kako je već prvi dan izazova imala problema sa sklekovima.

“Samo pet pravih sklekova bilo je teško, ali je vremenom bilo sve lakše”

Olakšavanje koje je osećala iz dana u dan rezultat je dvaju principa – principa progresivnog opterećenja i principa specifičnosti. Ti principi znače da su fizičke promene tela specifične i telu postavljamo zadatke kojima bismo poboljšali mišićnu snagu i izdržljivost. Baš iz tog razloga mišići moraju biti podvrgnuti treninzima na koje nisu navikli.

5. Ne dajte se demoralisati ako vas se sve čini uzaludno

Čak iako nakon dve nedelje treninga vama i dalje bude teško da uradite seriju od deset sklekova, to je skroz normalno. Dajte vašem telu prostora da se prilagodi.

Pošto su sklekovi “pozitivan stres” za telo, biće vam potrebno vreme za oporavak. To, naravno, ne znači da dan provedete na kauču, idelne bi bile lagane šetnje.

Šta vi mislite o ovom izazovu?

J.K. – https://zena.blic.rs/