Čitali li naljepnice na prehrambenim proizvodima?

 

Razgovarat ćemo o ugljikohidratima, kalorijama, proteinima, masnoćama, vitaminima i mineralima i raspravit ćemo o tome što je u hrani koju jedemo.

hrana na mobitelu

Dobro je znati hranjivu vrijednost hrane koju jedete. Zdrava prehrana od vitalnog je značaja da se bolje osjećamo, znate onaj osjećaj kad se natrpamo nezdrave hrane, težina u želudcu, a kada nešto pojedemo dobro, siti smo i ne osjećamo tu težinu. To je također dokazani način smanjenja rizika od bolesti i brojnih zdravstvenih problema.

Srećom, u današnje vrijeme nećete morati daleko tražiti kako biste pronašli kvalitetnu i zdravu hranu. Krenite u trgovine ili supermarket, danas ima velik izbor namirnica, a i odjeli zdrave prehrane.. Ako su vam potrebne informacije o pakiranoj hrani, dostupne su na naljepnicama. Te se naljepnice nalaze na stražnjoj, donjoj ili bočnoj strani pakiranja, zajedno s popisom sastojaka. Ili podatke možete pogledati na mreži. Većina web stranica proizvođača ili web shopova zdrave hrane objavljuju nutritivne podatke za svoje proizvode.

Jeste li se zapitali kako dolaze do rezultata koji pokazuju hranjive vrijednosti navedenih na poleđini proizvoda? I što one znače?

Iako ljudi imaju tendenciju misliti da se radi o tvrdo utvrđenim brojevima koji su detaljno analizirani, to često nije slučaj (niti je to potrebno ili moguće). Hrana je prirodni proizvod pa se njihove prehrambene vrijednosti razlikuju. No ipak, vjerojatno biste željeli znati nešto više o tim brojkama i kako do njih dolazimo.

Zašto prehrambene vrijednosti?

Što to sve znači za nas kao kupce? Koja je hrana dobra za mene? Što bih trebao jesti da bih živio dug i zdrav život?
Dakle, umjesto rasprave o tome što je zdravo, ograničit ćemo se na raspravu o tome što je u našoj hrani. Hranjive vrijednosti naše hrane čine upravo to!

Jednostavno rečeno, hranjiva vrijednost govori nam koliko energije hrana sadrži. U stvarnosti to nije ništa više od kemijske analize.

Uvidom u hranjivu vrijednost potrošači će moći odrediti koliko je energije u njihovoj hrani, ali i koje su hranjive tvari prisutne. Tipični hranjivi sastojci koji se spominju u hranjivoj vrijednosti su proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali.

 

Označavanje hranjive vrijednosti

Unutar Europske unije postoji zakonodavstvo kojim se navodi kako i kada prehrambena vrijednost treba označavati hranjivu vrijednost na prehrambenim proizvodima. Uredba definira stvari poput naziva proizvoda (ne smijete nešto nazivati ‘jogurtom od jagoda’ ako, na primjer, nema jagoda), ali i težinu, rokove trajanja itd.

evropska unija o hrani

Također opisuje označavanje hranjivih sastojaka. Opisuje koje hranjive vrijednosti moraju biti na etiketi, kako ih treba utvrditi itd.

Jednom kada proizvođač zna koji se podaci moraju staviti na etiketu, vrijeme je da odredite vrijednosti za etiketu. Pa, istražimo kako se određuju ti brojevi, počevši od sadržaja energije.

Sadržaj energije

Sadržaj energije može se odrediti jednostavnim izračunom. Znamo koje skupine molekula doprinose energetskom sadržaju hrane. Također znamo koliko energije svaka od ovih vrsta molekula sadrži i dat će vašem tijelu.

Pa koje su to molekule koje vašem tijelu daju energiju? Pa, vidjeli smo tri najrelevantnije skupine kada smo raspravljali o osnovama kemije hrane: ugljikohidrati, masti i proteini. Osim toga, neke druge skupine mogu pridonijeti energetskom sadržaju: alkoholi, polioli, vlakna i organske kiseline. Ali u većini namirnica ugljikohidrati, bjelančevine, masti i vlakna zauzimaju većinu energetskog sadržaja.

No, prije bilo kakve analize važno je razmotriti jednu stvar. Hrana je vrlo heterogena, odnosno nije identična u cijelom proizvodu. Također, svaki je predmet samo malo drugačiji. Na primjer, mlijeko koje se muže ljeti često se vrlo razlikuje od mlijeka koje se muže zimi. Isto vrijedi i za mnoge druge proizvode. Stoga je nemoguće odrediti sadržaj ugljikohidrata, bjelančevina i masti u svakoj hrani do desetine grama. Uvijek postoji raznolikost, a time i netočnost rezultata.

Čitanje vaše etikete

Stoga sljedeći put, kada budete čitali oznaku svoje hrane, samo razmislite o svemu tome i složenosti pravilnog analiziranja i proučavanja hrane. Njihova analiza nije laka, kao ni utvrđivanje nutritivne vrijednosti! Srećom, hrana ostaje prirodni proizvod (većinu vremena i jest), pa će uvijek biti malo drugačija i tako ostati zanimljiva.

Dobro je biti informiran ali ne treba se opterećivati jer je to skupina približno točnih podataka a nikako preciznih jer je to apsolutno nemoguće odrediti jer kako smo rekli sirovine od koji se proizvod dobiva su vrlo različite i mnoge se ne mogu kontrolirati.

Energija u bonbonima

Što sadrži svaki proizvod?

Obično piše hranjiva vrijednost ili energija na 100g pored toga koliko ima grama:

 • Masti/Fat – 0
 • Od kojih zasićene masne kiseline 0,34 g
 • Ugljikohidrati 74,38
 • Od kojih šećeri 1,23g
 • Bjelančevine 13,07 g
 • Soli 1,50 Vlakna 0,36g

 

Na nekim proizvodima ima rubrika vitamini na 100 g

 • Vitamin C 210 mg
 • Nikotinamid 43 mg
 • Vitamin E 32 mg
 • Pantotenska kiselina 16 mg
 • Vitamin B6 3,7 mg
 • Vitamin B2 3,7 mg
 • Vitamin B1 2,9 mg
 • Folna kiselina 526
 • Vitamin B12 6,8

Vitamini
Niacin 16 mg…. A za što sve ti vitamini koriste i koliko su od pomoći o tome sam isto pisao pa pogledajte. Može imati i razne druge oznake kao „Gluten free“tema o kojoj sam pisao, proizvodi za dijabetičare, oznaka halala koje je posebno certificiranje vjernike islama….

 

 

 

 

Podjeli da i drugi saznaju